Składniki:

100g ( 1/2 porcji ) fileta z kurczaka

60 g ( 1/2 kulki ) mozzarelli

1,5 łyżki oleju roślinnego ( np. rzepakowy / z pestek winogron )

Przyprawy : sól / pieprz czarny i czerwony / słodka lub ostra papryka mielona / oregano / zioła prowansalskie/ przyprawa do bruschetty

Dodatki: świeże warzywa ( rukola- kilka garści / 1/3 sztuki papryki czerwonej/ kilka pomidorków koktajlowych) z dodatkiem kawałków mozzarelli, całość skropiona olejem ( ok. pół łyżki / porcję) z ulubionymi przyprawami.

Mięso oczyścić, naciąć – aby powstały a’la sakiewki ( nacięcia ), po czym umieścić w nich ser mozzarella. Następnie oprószyć solą / kolorowym pieprzem i pozostałymi przyprawami. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Podsmażyć delikatnie, po czym podlać mięso wodą. Przykryć pokrywką i prażyć kilkanaście minut . Następnie zdjąć pokrywkę i zarumienić z obydwóch stron. Gotowe mięso podawać ze świeżymi warzywami.

SMACZNEGO!

Wartość energetyczna: 500 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 37 g / Tłuszcze: 34 g / Węglowodany: 14 g