Chili con carne. Przepis

Tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej o niepowtarzalnym aromacie i smaku.

Intensywny zapach przypraw oraz rozgrzewająca ostrość papryczki chili nadają tej potrawie wyjątkowy smak.

Składniki na trzy porcje :

Mięso wołowe, mielone – 400 g

Passata pomidorowa – butelka ( 500 ml )

Papryka czerwona- sztuka ( ok. 250 g )

Papryczka chili- mały kawałek

Cebula- mała sztuka

Czosnek, ząbki- 2 sztuki

Kukurydza, konserwowa– mała puszka ( po odsączeniu ok. 140 g )

Fasola czerwona, konserwowa- ½ puszki ( po odsączeniu ok. 120 g)

Seler naciowy- 4 łodyżki

Przyprawy : sól ziołowa, pieprz, słodka/ ostra mielona papryka, zioła typu oregano/ bazylia

Oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania: Cebulę oczyścić, pokroić na małą kostkę. Mięso przełożyć do garnka z dodatkiem oliwy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy (oprócz soli ), posiekaną papryczkę chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość zalać passatą pomidorową i poddusić wszystko na wolnym ogniu. Paprykę i łodygi selera umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odsączyć i delikatnie przepłukać wodą. Wszystkie warzywa dodać do mięso i gotować kilkanaście minut. Na samym końcu doprawić solą do smaku, jeśli to konieczne dodać jeszcze innych przypraw. Przełożyć na talerz i oprószyć natką pietruszki. Mamy nadzieję, że nasz przepis chili con carne przypadnie Wam do gustu 🙂

SMACZNEGO!

Wartość energetyczna obliczona na jedną porcję: 420 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 38 g / Tłuszcze: 15 g / Węglowodany: 36 g

 

*W celu podwyższenia wartości kalorycznej potrawy – proszę dodać do dania ryż lub kaszę.