Kilka informacji o czubrycy:

  • uzyskuje się ją z cząbru górskiego, przyprawa pochodząca z Bułgarii

  • można ją dodać do dań mięsnych i rybnych, zup, potraw z akcentem pomidorowym ( czubryca czerwona ), ale także posypać ser biały, sałatkę, surówkę czy kanapkę (czubryca zielona )

  • charakterystyczny aromat oraz niepowtarzalny smak

  • dostępne mieszanki : czubryca zielona i czerwona

Mieszanka zielonej zawiera: sól, zieloną paprykę, pietruszkę, cebulkę, koperek, tymianek , lubczyk, kozieradka ma delikatniejszy smak. Przede wszystkim stosuje się ją do dań lekkich : surówek, sałatek, serów twarogowych czy kanapek. U nas znalazła zastosowanie również do lekkich dań z fileta z kurczaka/ indyka.

Natomiast w mieszance czerwonej występuje m.in.: mielona ostra i słodka czerwona papryka, czosnek, koper, natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek. Znalazła zastosowanie w daniach mięsnych, rybnych, zupach, gulaszach, potrawach z dodatkiem pomidorów.

Nasz przepis na ‘czubrycowy’ filet z kurczaka – lekkie , smaczne i aromatyczne danie obiadowe

Składniki na dwie porcje:

200 g fileta z kurczaka/ indyka

2 łyżki oliwy z oliwek

mieszanka przyprawy czubrycy zielonej

Dodatki: ryż basmati (1 porcja = 1/2 woreczka po ugotowaniu) / odrobinę masła do ryżu / surówka z buraczków – wiórki (1 porcja = ok. 150 g)

Mięso oczyścić, poporcjować na mniejsze kawałki, oprószyć mieszanką z czubrycą i podpiec na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Od czasu do czasu podlewając wodą. Gotowe mięso przełożyć na talerz.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, po czym dodać odrobinę masła i wymieszać. Danie przełożyć na talerz, dodać surówkę z buraczków, oprószyć całość natką pietruszki.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna obliczona na porcję: 410 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 28 g / Tłuszcze: 16 g / Węglowodany: 40 g