Dieta bezmleczna. Zadbaj o odpowiedni jadłospis

Przy nietolerancji białek mleka krowiego warto zwrócić uwagę aby nasz jadłospis wzbogacały produkty zawierające pełnowartościowe białko roślinne (w swoim składzie zawierają całkowity profil aminokwasowy- aminokwasy egzogenne!), wapń, magnez, witaminę D czy też szczepy bakterii probiotycznych.

Produkty zawierające sporą ilość wapnia to m.in.: glony, (hipiki, wakame), sezam, migdały, amarantus, nać pietruszki, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, biała fasola, jarmuż, komosa ryżowa ( quinoa ), tofu.

Kolejnym bardzo ważnym pierwiastkiem jest magnez. Oto lista produktów bogatych w magnez: kakao, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, migdały, rośliny strączkowe (biała fasola, groch), soczewica; zboża: kasza gryczana, jaglana, ryż pełnoziarnisty.

Godnymi przedstawicielami produktów zawierających pełnowartościowe białko roślinne są: komosa ryżowa, białko konopne.

 

Dieta bez mleka. Jak łączyć produkty?

Warto zwrócić także uwagę na to by odpowiednio łączyć produkty, zawierające niepełnowartościowe białko np. w przypadku dań wegetariańskich, bez mięsnych. W celu uzyskania pełnego (pełnowartościowego) profilu aminokwasowego, zalecane są poszczególne połączenia- oto niektóre z nich :

  • Kasza/ ryż z warzywami strączkowymi (fasola, groch , ciecierzyca, soczewica) i pestkami np. dyni / nasionami słonecznika.
  • Pełnoziarniste pieczywo z masłem orzechowym i warzywami.
  • Misa warzywna z dodatkiem warzyw strączkowych, pestek / nasion i grzanek z pieczywa pełnoziarnistego lub kaszy.

 

Dieta bezmleczna. Co jeszcze warto jeść?

Nie zapominajmy również o bakteriach probiotycznych, które regulują pracę naszego układu pokarmowego, wzmacniają odporność i mają wiele cennych właściwości. W przypadku nietolerancji produktów fermentacji mlecznej warto wzbogacić nasze menu – kiszonkami. Oprócz kiszonych ogórków czy kapusty polecamy przepyszne kiszone: buraki, cukinię, pomidory, czosnek, korzeń pietruszki, marchew, kalafior, paprykę. Tą grupę produktów warto jeść szczególnie zimą i to właśnie w tym okresie szczególnie wzbogacać o nie swój jadłospis.