Dziś sobota, a my regenerujemy i wzmacniamy organizm jedząc magiczną zupę, czyli rosół. Każdemu rosół kojarzy się z niedzielnym obiadem i każdy z nas z pewnością zna przepis na niego.

My jednak wzbogaciliśmy go o pewne składniki, które dodatkowo będą miały działanie przeciwzapalne. Zupa została przygotowana z fileta z kurczaka, dlatego jest mało kaloryczna i lekka. Mogą ją także konsumować osoby będące na dietach redukcyjnych.

Obalamy również mit, że rosół najlepiej smakuje w niedzielę 😉

Oto nasz kolejny przepis na magiczną zupę

Składniki na ok. 4 porcje:

300g fileta z kurczaka

warzywa ( duża ilość ) : 4 marchewki / 2 korzenie pietruszki / 4 łodygi selera naciowego / mała cebula biała lub czerwona

pęczek natki pietruszki

kilka ząbków czosnku ( 3 sztuki )

przyprawy: sól ziołowa lub potasowa, pieprz mielony , pieprz kolorowy w ziarenkach, kurkuma / curry – szczypta , 2 małe kawałki świeżego imbiru, 4 goździki, lubczyk ( opcjonalnie ) – szczypta

1 l wody

łyżka oleju rzepakowego

Mięso i warzywa oczyścić. Przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować wszystko z przyprawami na bardzo małym ogniu. Gdy warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy będą pół twarde ( al dente) przełożyć na talerz i po ostygnięciu pokroić na małą kostkę. Pod koniec gotowania dodać do zupy warzywa i łyżkę oleju rzepakowego. Gotową zupę przelać na talerz z dodatkiem wcześniej przygotowanego makaronu ( 1 porcja = 2 łyżki pełne po ugotowaniu makaronu) i posiekanej natki pietruszki.

SMACZNEGO!

Wartość energetyczna ( na porcję ok. 300 ml ) ok. 240 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 22 g / Tłuszcze: 7 g / Węglowodany: 35 g