Przepis na ciasto ( ok. 10 kwadratów )

( rozmiar na blachę od piekarnika – 375mm x 465mm x 25mm) :

10 łyżek mąki pszennej

10 łyżek mąki pełnoziarnistej

1,5 łyżki oliwy z oliwek

20 g drożdży świeżych

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

szczypta soli

250 ml ciepłej wody

zioła prowansalskie/ bazylia / przyprawa do bruschetty

Dodatki: ketchup domowy ( ok. 100 ml passaty pomidorowej doprawionej odrobiną cukru, z dodatkiem startej na grubych oczkach cebulki białej lub czerwonej oraz ulubionych ziołowych przypraw ), plastry mozzarelli ( cała kula na całość ), 4 plastry ( ok. 60 g ) sera żółtego odtłuszczonego np. Hit z ryk, 120g sera typu feta ( odtłuszczony ), kilka garści rukoli, świeża bazylia

Rozkruszone drożdże przełożyć do miski, dodać cukier, odrobinę mąki i ciepłą ( nie gorącą ) wodę . Delikatnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Przesianą mąkę przełożyć do miski, dodać oliwę, wyrośnięte drożdże, szczyptę soli oraz przyprawy ziołowe. Całość dokładnie wyrobić rękoma. W przypadku, gdy ciasto będzie się zbytnio kleić, dodać porcję mąki. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośniecia na ok. 40 minut. Następnie przełożyć na blachę, formułując cienki placek, rozmiarów blachy z piekarnika. Na wierzch położyć domowy ketchup, kawałki sera żółtego, plastry mozzarelli i małe kawałki sera typu feta. Całość oprószyć ziołami, piec w piekarniku w temp. 200 °C, przez ok 25-30 min. ( w zależności od piekarnika i stopnia przypieczenia ). Gotową pizze pokroić na kwadraty, przełożyć na talerz, dodać świeżą rukolę i liście bazylii.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna jednego kawałka – kwadratu: ok. 170 kcal

Wartość odżywcza przeliczona na jeden kawałek:

Białko: 9 g / Tłuszcze: 7 g / Węglowodany: 18 g