Lubicie gołąbki ? Nasz przepis trochę odbiega od tradycyjnego, ale gołąbki są przepyszne 😉 Nasze gołąbki nie posiadają kapusty, ale polane są pysznym sosem z passaty pomidorowej.

Składniki na 8 sztuk a’la gołąbków :

500 g mięsa mielonego wieprzowego

pół papryki czerwonej

pęczek szczypiorku

1 jajko

woreczek ugotowanego ryżu basmati

odrobinę mąki kukurydzianej

3 łyżki stołowe oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

przyprawy : sól ziołowa, pieprz kolorowy , czubryca zielona , bazylia, zioła, prowansalskie, suszone pomidory ( susz )

500 ml passaty pomidorowej

Woreczek ryżu ugotować al dente. Po wystudzeniu ryżu, przełożyć go do miski, dodać mięso mielone, pokrojoną w małą kostkę paprykę, poszatkowany szczypiorek, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawy i roztrzepane jajko. Dokładnie wszystko wymieszać. Następnie mięso formować w podłużne kotleciki. Każdy kotlecik delikatnie oprószyć mąką kukurydzianą i przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem. Wstępnie obsmażyć z obydwóch stron, po czym dodać dwie szklanki wody i zioła. Całość dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie odparować wodę. Gotowe kotleciki przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać passatę, przyprawić ją według uznania i delikatnie podgotować. Na sam koniec dodać kotleciki do sosu. Gotowe danie przełożyć na talerz. Nasza propozycja podania: kotleciki – a’la gołąbki z sałatką ze świeżych warzyw.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna obliczona na porcję ( 2 sztuki kotlecików ): 410 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 32 g / Tłuszcze: 18 g / Węglowodany: 33 g