HIPERPROLAKTYNEMIA. OGÓLNE ZALECENIA PRZY ZABURZENIACH PROLAKTYNY

 

Hiperprolaktynemia to zaburzenie , które coraz częściej dotyka kobiety . Pierwszymi oznakami tego zaburzenia są problemy z miesiączkowaniem , wyciek z piersi (mlekotok) , kłopoty z zajściem w ciąże, bóle głowy a nawet stany depresyjne czy też huśtawka nastroju. Dodatkowymi symptomami są także nadmierne owłosienie, zaburzenie gospodarki wapniowej – prowadzące do osteoporozy , obniżone libido , problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, niedokrwistość. Najważniejszym i najprostszym badaniem zmierzającym do zdiagnozowania tego zaburzenia jest oznaczenie w laboratorium stężenia prolaktyny ( hormonu ) we krwi . Jeśli lekarz zdiagnozuje hiperprolaktynemię, najczęstszą formą leczenia jest farmakologia- zapisanie leków . Nie możemy jednak zapomnieć ,że dieta jest wsparciem bardzo ważnym przy leczeniu tego zaburzenia.

Hiperprolaktynemia. Jak sobie z nią radzić?

Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących dietoterapii.
Nasz jadłospis warto wzbogacić w produkty przedstawione poniżej:

Dieta bogata w warzywa i owoce:

W szczególności proszę zwrócić uwagę na :
warzywa zielone: kapusta, groszek zielony, szpinak, fasolka szparagowa oraz kalafior, marchew, ziemniaki i fasola, owoce: banany, wiśnie , maliny , jeżyny , borówki , jagody.

Wzbogacić dietę w tłuszcze n-3:

( ryby- pstrąg, łosoś, dorsz ; krewetki ; olej lniany ; olej rzepakowy ; olej z orzecha włoskiego ; olej sojowy; orzechy włoskie ; pestki dyni ).

Mięso chude :

drób zagrodowy, cielęcina, wołowina, wątróbka drobiowa.

Ryby :

łosoś, dorsz, mintaj , morszczuk itd.

Jaja

max 6-7 na tydzień.

 Produkty zbożowe

pieczywo ciemne z pełnego ziarna , kasze, ryż ciemny , makaron ciemny , komosa ryżowa.

Odpowiednie nawodnienie:

min. 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej + herbaty : czerwona, ziołowa , z suszu owocowego .