Składniki:

Pierś z kurczaka- wielkości otwartej dłoni (ok 100 g)
Kasza jaglana 3-4 łyżki/ soczewica 6-7 łyżek
cebula średniej wielkości
brokuł/cukinia/marchew/fasola
masło klarowane/olej kokosowy
Opcjonalnie:
kiełki soczewicy
curry

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną “prażymy na patelni”, aż poczujemy “orzechowy” zapach,
często mieszając. Następnie gotujemy ok 15 min w 1 szklance osolonej wody,
gdy większość wody odparuje,
możemy dodać curry.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i zakrywamy 15 minut do napęcznienia.
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Poostawić 10 min pod przykryciem.
Kurczaka, pokrojoną cebulę (+ kiełki) podsmażyć na patelni,
następnie dodać odrobinę wody,
dusić pod przykryciem.

Wartość kaloryczna i odżywcza:

400 kcal/ B30/ W55/ T15