Trochę teorii…
Homocysteina ( Hcy ) należy do aminokwasów siarkowych, jej prekursorem jest metionina, której źródłem są produkty odzwierzęce. Hcy powstaje w organizmie człowieka na drodze przemian biochemicznych aminokwasu- metioniny.
Podwyższony poziom Hcy we krwi powoduje wzrost ryzyka zachorowalności na: choroby sercowo-naczyniowe, do których należą: niedokrwienie mięśnia sercowego, udar mózgu, zakrzepice żylne oraz choroby neurodegeneracyjne ( Parkinson, Alzheimer ), choroby nowotworowe.
Skąd się biorą niedobory?
Częstą przyczyną wzrostu poziomu homocysteiny we krwi jest niedobór witamin, spowodowany nieprawidłową dietą, w tym wegetariańską, związaną z niedoborem witaminy B12. Dlatego też celem profilaktycznym w przypadku podwyższonego stężenia tego aminokwasu jest właściwa dieta, zawierająca foliany oraz witaminy B6 i B12 oraz ewentualna suplementacja wymienionymi witaminami.
Wśród produktów żywnościowych w zbilansowanym jadłospisie powinny się znaleźć produkty bogate w foliany: warzywa zielone – szpinak, sałata, brokuły, brukselka, szparagi, kalafior, nać pietruszki oraz wątróbka, mięso drobiowe nieprzetworzone, jaja, produkty fermentacji mlecznej, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, otręby, pomarańcza. Produkty zawierające witaminę B12 są pochodzenia zwierzęcego – podroby, ryby, jaja, produkty mleczne.
Natomiast w witaminę B6 bogate są: mięso, ryby, ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, marchew, papryka, brukselka, szpinak, kapusta, banany.
Odpowiednio zbilansowaną dietą jesteśmy w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na wymienione witaminy 🙂