Obiad nie musi być nudny. Nasza propozycja to kurczak po tajsku i mielone w potrawce z dodatkiem świeżych warzyw. Kolorowy talerz, pełen aromatycznych ziół skusi każdego.

Składniki na kurczak po tajsku :

150 g ( 1 porcja ) fileta z kurczaka
2 łodyżki selera naciowego
1/3 papryki czerwonej
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka ketchupu pikantnego do smaku
3 łyżki mleczka kokosowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki oleju rzepakowego
zioła tajskie/ mieszanka przypraw
sól
pieprz

Przygotowanie : Fileta oczyścić, pokroić w paski. Seler naciowy umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i seler . Podlać odrobiną wody i dusić kilka minut. Następnie dodać przecier i przyprawy oraz mleczko kokosowe. Dusić wszystko kilka minut. Po czym dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną oraz kukurydzę konserwową. Odstawić na parę minut z palnika. Najlepszy smak uzyskujemy na drugi dzień.

Wartość kaloryczna i odżywcza :

480 kcal / Węglowodany : 19,5 g / Białko: 36,5 g / Tłuszcz: 30 g / Błonnik : 5,6 g

Składniki na potawkę z mięsa mielonego ( na jedną porcję * ) :

150 g mielonej wołowiny
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
3 łyżki kukurydzy konserwowej
ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
pieprz , sól

Przygotowanie : Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzać. Dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek . Podsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i kukurydzę. Na samym końcu wszystko przyprawić do smaku solą i pieprzem .

Wartość kaloryczna i odżywcza :

460 kcal / Węglowodany : 12 g / Białko: 34 g / Tłuszcz: 31 g / Błonnik : 3,3 g