Bez-dietowa pizza, czyli placek kukurydziany z nadzieniem mięsnym, zapiekany z mozzarellą!

Pyszna, zdrowa wersja słynnej potrawy kuchni włoskiej.

Wypróbuj sam 😉

Nasz przepis na:

placuszek kukurydziany:

1/3 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 łyżka oleju np. rzepakowego lub oliwa z oliwek

zioła, sól, pieprz

woda gorąca ok. 60 ml – ilość w zależności od struktury sklejania się ciasta ( ciasto nie może być zbyt kleiste ! )

Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto oprócz wody gorącej , zmieszać razem . Następnie małym strumieniem dodawać wodę i wyrobić ręcznie ciasto . Rozwałkować, przełożyć na papier skropiony odrobiną oleju. Piec wstępnie w piekarniku w temp. 170 stopni, przez 10 min.

Przygotować nadzienie : nasza propozycja to podsmażone na 1 łyżce oleju mięso mielone wołowe ( 1 porcja – 100 g mięsa ) z dodatkiem cebulki i czosnku oraz przecieru pomidorowego ok . 50 ml.

Gotowe nadzienie doprawić na samym końcu ziołami, solą i pieprzem . Przełożyć na placek, położyć na wierzch plastry mozzarelli odtłuszczonej, całość oprószyć ziołami : oregano, zioła prawansalskie.

Wszystko zapiec w piekarniku przez ok. 10-15 min.

SMACZNEGO !!!