Pomidorowy kurczak z nutą pomarańczy

Pomidorowy kurczak z nutą pomarańczy

Składniki na 2 porcje obiadowe :

300g fileta z kurczaka
przecier pomidorowy ( puszka blendowanych pomidorów, zioła, pieprz, sól , odrobinę cukru trzcinowego )
3 ząbki czosnku
przyprawy : zioła , sól, pieprz
sok z połówki pomarańczy świeżej
2 łyżki płaskie ( 20 ml ) oleju rzepakowego
mieszanka warzyw mrożonych : por , seler, groszek zielony, ziemniaki , fasolka szparagowa zielona, marchew, natka pietruszki ) *

* mieszankę warzyw można dobrać indywidualnie*

Przygotowanie: 

 Filet oczyścić , pokroić na mniejsze kawałki. Podsmayć na oleju z dodatkiem czosnku i soku ze świeżej pomarańczy. Pomidory zblendować dodać zioła, szczyptę soli , pieprzu i cukru trzcinowego, a następnie przełożyć do mięso. Podsmażyć wszystko razem. Warzywa ugotować al’dente . Mięso przełożyć na talerz , dodać warzywa skropionę odrobiną oleju .

SMACZNEGO !!!

Wartość kaloryczna i odżywcza jednej porcji ( 150g mięsa + 200g warzyw ) :

Wartość kaloryczna : 530 kcal

Wartość odżywcza : B: 39 g / Tł . : 25g / W: 33g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *