Święta , święta… Pamiętajmy jednak, że najważniejszy jest czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi, a wspólne biesiadowanie nie musi zakończyć się dodatkowymi kilogramami. Przedstawiamy Państwu kilka prostych trików , które wpłyną na nasze trawienie:

1. Pamiętaj o przyprawach: kminek, majeranek, tymianek , rozmaryn, kurkuma czy też imbir, które nie tylko wzbogacają smak naszych potraw, ale także ułatwiają trawienie ciężkostrawnych potraw .

2. Warto przed sytym posiłkiem wigilijnym/ świątecznym wypić duży kubek wody z dodatkiem cytryny oraz świeżym imbirem.

3. Pamiętajmy również o porcjach ulubionych potraw- rozkoszujmy się smakiem dań świątecznych, ale zawsze z umiarem. Bardzo istotną kwestią jest obróbka kulinarna- tradycyjne smażenie na dużej ilości tłuszczu warto zamienić na pieczenie w piekarniku czy też smażenie z bardzo małą ilością tłuszczu roślinnego .

4. Nie zapominajmy o odstępach między posiłkami: między ciężkostrawnymi, głównymi daniami, a słodkościami warto wypić szklankę naparu z rumianku, kopru włoskiego, imbiru czy też mięty.