Klopsiki z wołowiny

Tym razem na naszych talerzach zagościła wołowina. Chude mięso wołowe dostarcza pełnowartościowego białka, kolagenu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest także dobrym źródłem witamin m.in. witamin z grupy B, witaminy D i minerałów, w szczególności żelaza.

Nasz przepis:

Na przepyszne klopsiki wołowe z dodatkiem czerwonej papryki. Podawane z ryżem jaśminowym i dipem koperkowo- tzatzykowym.

Składniki na 3 porcje :

Mięso wołowe, mielone – 500 g

Papryka czerwona- sztuka ( ok. 200 g )

Koperek, świeży – pół pęczka

Jajo, całe – sztuka ( ok. 57 g )

Mąka pełnoziarnista – 2 łyżki płaski stołowe ( ok. 30 g )

Olej rzepakowy- 2 łyżki stołowe

Sól, pieprz, czubryca zielona / czerwona, ulubione zioła

Dodatki: ryż jaśminowy ( porcja = ½ woreczka ryżu po ugotowaniu ); dip jogurtowo- tzatzykowo- koperkowy : 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego lub gęstego, przyprawa tzatzyki, pieprz, koperek świeży.

Sposób przygotowania: Mięso przełożyć do miski, wbić jajo, dodać poszatkowany koperek, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Mięso formować w małe kulki i wstępnie obsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu. Po wstępnym obsmażeniu dodać wodę i całość prużyć na małym ogniu. Klopsiki podawać z ryżem jaśminowym z dodatkiem dipu na bazie jogurtu greckiego, przyprawy tzatzyki i świeżego koperku.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna obliczona na porcję ( 4 sztuki kotlecików + porcja ryżu + dip ): ok. 490 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 42 g / Tłuszcze: 19 g / Węglowodany: 38 g