Składniki na trzy porcje obiadowe :

250g fileta z kurczaka

80 g ( ok. 1/3 opakowania ) sera typu Feta ( odtłuszczony )

2 jaja, całe – po 57g

pomidor – średnia sztuka

papryka czerwona – mała sztuka

rukola- 3 garści

cebulka czerwona – 1/2 sztuki

2 łyżki mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej

płaska łyżka mąki kukurydzianej

przyprawy: sól ziołowa, curry, pieprz czarny / czerwony / przyprawa do bruschetty

Olej roślinny – ok. 3 łyżek stołowych ( na całe danie )

Dodatki: ryż basmati ( 1 porcja = 1/2 woreczka po ugotowaniu ) / buraczki tarte ( 1 porcja = ok. 200g ) / garść rukoli

Filet oczyścić i pokroić na małą kostkę. Warzywa: pomidor, paprykę czerwoną ,cebulkę – oczyścić ( pomidora dodatkowo obrać ze skórki ) pokroić na małą kostkę. Ser feta odsączyć i pokroić na małe kawałki. Rukolę umyć i pokroić na mniejsze kawałki ( poszatkować ). Dodać wszystko do mięsa. Następnie dodać roztrzepane jaja, mix mąk i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.

Formować kotleciki na okrągły kształt. Zarumienić z obydwóch stron.

Gotowe kotleciki podawać z ryżem basmati , buraczkami i rukolą.

SMACZNEGO!

Wartość energetyczna na jedną porcję : ok. 600 kcal

Wartość odżywcza na jedną porcję : Białko: 34 g / Tłuszcze: 23 g / Węglowodany: 62 g