Filet z ryby w sosie porowo-koperkowym

Składniki:

  • Łosoś – 300g / 2 porcje
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Por – sztuka
  • Posiekany koperek – pęczek
  • Czosnek – ząbek / sól czosnkowa
  • Przyprawy : sól czosnkowa, pieprz, papryka mielona słodka i ostra
  • Mleczko kokosowe House of Asia- mała puszka ok. 165ml

Dodatki na porcję : Szparagi gotowane- ok.200g, surówka z buraczków- salaterka.

Sposób przygotowania: Dużego pora poddusić na oleju rzepakowym ( 1 łyżka ) z dodatkiem przypraw : sól czosnkowa, pieprz, papryka mielona , zioła według uznania. Dodać mleczko kokosowe, całość dusić na małym ogniu. Po czym wszystko zblenderować/ można pozostawić w kawałkach. Następnie dodać pęczek posiekanego kopru . Rybę delikatnie przyprawić, skropić pozostałą ilością oleju i piec w piekarniku, pod koniec dodać sos porowo- koperkowy . Podawać ze szparagami gotowanymi i surówką z buraczków.

Wartość kaloryczna na porcję: 470 kcal

Wartość odżywcza : Białko : 36g / tłuszcze : 23g / węglowodany : 33g