Zasmakujcie dzisiaj z nami dania tajskiego !

Połączenie aromatycznych przypraw, mleczka kokosowego, passaty pomidorowej z kurczakiem, selerem naciowym, papryką i marchewką jest finezją smaku . Dodatkowo przepyszny makaron włoski staje się dopełnieniem tych smaków.

Makaron po tajsku z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

Filet z kurczaka- 500 g

Papryka czerwona – 1 średnia sztuka

Marchew- 3 sztuki

Seler naciowy- 4 łodyżki

Passata pomidorowa, butelka – 500 ml ( cała butelka)

Mleczko kokosowe – puszka

Oliwa z oliwek- 3 łyżki stołowe

Przyprawy: pasta curry- ˝ łyżeczki , curry w proszku/ kurkumy/ słodka papryka w proszku

/ bazylia suszona/ pieprz/ sól ziołowa- szczypta , cukier trzcinowy – odrobina

Dodatki na jedną porcję: makaron włoski z pełnego ziarna ok. 90g- szklanka.

Sposób przygotowania: Filet oczyścić, pokroić w kostkę. Oliwę podgrzać w garnku , następnie dodać mięso, oprószyć przyprawami i podsmażyć. Po ok. 5 min. dodać 1/2

szklanki wody, pokrojone warzywa: w kostkę seler naciowy , w paski marchewki i paprykę. Całość wymieszać i prużyć. Po chwili dodać passatę pomidorową i mleczko kokosowe ( częściowo wymieszać z gorącym wywarem i dopiero wlać do garnka ). Całość dusić do miękkości przez kilkanaście minut. Dodać odrobinę cukru i soli do smaku . Podawać z makaronem, ugotowanym al’dente.

Wartość kaloryczna na jedną porcję: 630 kcal

Wartość odżywcza : Białko : 43 g / tłuszcze : 17 g / węglowodany : 75 g