Owocowa jaglanka

Płatki jaglane zawierają :
– dobre jakościowo białko;
– witaminy z gr. B (witaminy B1, B2, B6) , tak ważne do prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego;
– kwas krzemowy m.in. składnik keratyny – wpływającej na skórę , włosy, paznokcie;
– witaminę E;
– minerały: wapń, żelazo, potas, cynk, mangan, fosfor;
– frakcję błonnika rozpuszczalnego jak i nierozpuszczalnego.
!!! Brak glutenu w płatkach jaglanych pozwala na zastosowanie ich w dietach eliminacyjnych (przy nietolerancji glutenu / celiakii).
!!! Płatki jaglane zalecane są przy chorobach układu pokarmowego, żołądka, wątroby, trzustki , jelit.

Nasz przepis na jaglankę z owocami

Składniki na jedną porcję:
Płatki jaglane – 4 płaskie łyżki stołowe ( ok. 40 g )
Mleko bez laktozy 2 % tł. / roślinne np. migdałowe* – 200 ml ( mała szklanka)
Banan- 1 sztuka ( ok.120 g )
Maliny, świeże – kilka sztuk
Miód, prawdziwy – ½ łyżeczki ( ok. 3 g )