Pieczone / gotowane pierogi z ciemnej mąki z nadzieniem szpinakowym

Ciasto :

300 g mąki z pełnego ziarna

Szklanka letniej wody

Szczypta soli

Łyżeczka pełna drożdży Instant

Jajko ( do przesmarowania pierożków pieczonych )

Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku

1/3 sera typu Feta

Łyżka oleju

Cebulka- mała sztuka

Przyprawy

Mąkę należy wymieszać z solą i drożdżami. Po czym stopniowo wlewać letnią wodę i    wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Szpinak poddusić na oleju z dodatkiem pokrojonej w malutką kosteczkę cebulki. Pod koniec dodać ser feta – starty na tarce ( godzinę przed starciem włożyć do zamrażalnika ) oraz przyprawy. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką koła. Następnie przełożyć farsz na środek kółek i skleić. Po czym przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Przesmarować wierzch pierożków roztrzepanym jajkiem z dodatkiem ziół. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez ok. 15-20 min. Delikatne pierożki można przygotować także w wersji gotowanej. Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oleju wrzucić pierożki i gotować do miękkości.

SMACZNEGO 🙂