Kto z Was ma ochotę na szybkie placuszki z jabłkiem? Delikatne ciasto, lekko kwaskowy smak jabłka. Po prostu magia smaków z dzieciństwa ! Idealne na śniadanie lub deser !

Składniki na dwie porcje :

jajo całe kurze – 2 sztuki ( po 57 g )

mleka bez laktozy 2 % tłuszczu* – 100 ml ( 1/2 szklanki )

mąka pszenna pełnoziarnista **- 4 łyżki stołowe ( ok 60 g )

olej roślinny np. rzepakowego – 1 łyżka ( ok 10 ml )

Jabłko – średniej wielkości ( ok 170 g )

*w przypadku nietolerancji na mleko krowie proszę zamienić mleko i nabiał na kozie lub roślinne np. migdałowe

*w diecie bezglutenowej proszę zamienić podane gatunki mąk na bezglutenową/ ryżową / migdałową

*** Dodatki : mały banan / kilka borówek / 2 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki na ciasto połączyć ze sobą ( do miski wbić jaja i je roztrzepać , dodać pół szklanki mleka i mąkę ) wymieszać całość na gładką masę za pomocą trzepaczki. Dodać pokrojone w kosteczkę jabłko. Jeszcze raz wymieszać wszystko. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem małej ilości oleju, formułując ciasto w średniej wielkości placuszki. Placuszki zarumienić z obydwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.

Nasza propozycja podania: placuszki z jabłkiem z dodatkiem jogurtu naturalnego , banana, świeżych borówek.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna jednej porcji : ok 340 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 15 g / Tłuszcz: 12 g / Węglowodany: 45 g