Dla relaksu

Picie herbaty jest nieodzownym elementem każdego dnia . Pijemy ją przy posiłkach, spotkaniach i w wolnej chwili, gdy chcemy odpocząć z filiżanką aromatycznego herbacianego naparu. Dziś przedstawiamy Wam walory i sposób przygotowania zielonej herbaty chińskiej.

Antyoksydanty

Herbata zielona posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. W jej liściach występuje wiele cennych substancji , między innymi witaminy , minerały , flawonoidy, katechiny, garbniki . Działa bardzo korzystnie na nasz układ pokarmowy – podkręca naszą przemianę, polepsza trawienie, a także detoksykuje nasz organizm. Dzięki dużej zawartości katechin, herbata zielona spowalnia procesy starzenia się, eliminuje wolne rodniki z organizmu, łączy się z cholesterolem – wchłaniając go / blokując, co prowadzi do jego obniżenia się we krwi . Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Odtruwa organizm – poprzez wiązanie się z metalami ciężkimi i toksynami.

Ma także bardzo dobry wpływ na nasz układ krążenia – obniża ciśnienie krwi *** i działa ochronnie na nasze serce, przeciwdziałając zawałom.

*** osoby z leczonym nadciśnieniem mogą pić herbatę zieloną -słabą, ale w odpowiednich porach dnia ( nie jest wskazana w porach, w których zażywane są leki obniżające ciśnienie ! ).

Sposób parzenia zielonej herbaty liściastej : Temperatura wody 70 o C, czas parzenia 2-3 minuty ( max. 4 minuty ).

*Z tej samej porcji liści można ją kilkukrotnie parzyć .