Sobotni obiad

Dzisiaj serwujemy potrawkę z ryżem i kurczakiem, ale w innej odsłonie…

Sos został zrobiony z jogurtu z dodatkiem gęstej śmietany, koperku i przypraw ziołowych, w tym kurkumy. Dodatkowo nasze danie zostało wzbogacone o rukolę i pomidorki koktajlowe. Danie jest pełnowartościowe i lekkie, a przy tym smakuje wyśmienicie. Jeżeli przygotowanie posiłków sprawia Wam taką frajdę jak mi to jesteśmy na dobrej drodze, aby odżywiać się zdrowo i czerpać radość w kuchni.

Jogurtowo- koperkowa a’ la potrawka z rukolą i pomidorkami

Składniki:

100g ( 1/2 porcji ) fileta z kurczaka

100g jogurtu naturalnego 2 % tł.

2 łyżki śmietany, gęstej 12 % tłuszczu

2 łyżki mąki pełnoziarnistej

łyżka posiekanego, świeżego koperku

2 łyżki płaskie stołowe oleju roślinnego

( 1,5 łyżki do mięsa+ pół łyżki do warzyw)

100ml wody

4 łyżki rosołu ( np. warzywnego)

sól/ pieprz / zioła/ kurkuma

odrobinę soku z cytryny

Dodatki: pół woreczka ryżu jaśminowego po ugotowaniu, masło ( odrobinę do ryżu ), warzywa : rukola, kilka pomidorków koktajlowych , sos do warzyw: łyżeczka oleju/ koperek/ sól/ pieprz

Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w paski. Zamarynować w oleju (1,5 łyżki) z dodatkiem koperku świeżego, ziół, soli, pieprzu i kurkumy. Mięso podsmażyć delikatnie, podlać wodą i rosołem. Mięso dusić do miękkości, po czym odstawić na chwilę. Jogurt ze śmietaną wymieszać, dodać 2 łyżki pełnoziarnistej mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodać odrobinę ciepłej wody ( hartujemy jogurt ciepłą wodą, aby się nie zważył ;). Następnie dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić danie sokiem z cytryny i przyprawami. Podgrzać całość. Ryż jaśminowy ugotować, następnie dodać odrobinę masła. Ryż i mięso przełożyć na talerz, dodać warzywa skropić olejem z dodatkiem koperku i przypraw.

SMACZNEGO!

Wartość energetyczna: 660 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 34 g / Tłuszcze: 33 g / Węglowodany: 56 g