Risotto warzywne z kurczakiem

Składniki na cztery porcje:

Filet z kurczaka – 500 g

Mieszanka warzyw mrożonych z groszkiem zielonym – opakowanie

Śmietana 30% tł. – małe opakowanie

Olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe

Natka pietruszki świeża lub suszona – szczypta

Przyprawy – kurkuma / curry / sól ziołowa/ pieprz – po szczypcie

Dodatek – 2 woreczki ugotowanego ryżu jaśminowego ( ½ woreczka / porcję ) z dodatkiem masła ( łyżeczka na całość ) .

Sposób przygotowania : Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić w małą kostkę. Następnie oprószyć przyprawami i dodać olej. Wszystko wymieszać. Na małym ogniu przyprawione kawałki fileta podsmażyć, po kilku minutach dodać odrobinę wody i całość poddusić. Po czym dodać mrożoną mieszankę i dusić do wybranej miękkości warzyw. Następnie odstawić do delikatnego przestygnięcia i wlać małe opakowanie śmietany. Wszystko wymieszać i podgotować. W razie zbyt małej intensywności przypraw, można doprawić według uznania. Podawać z ryżem jaśminowym . Danie oprószyć natką pietruszki .

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna obliczona na porcję : 550 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 34 g / Tłuszcze: 24 g / Węglowodany: 48 g