Salsa pomidorowa z makaronem i serem Cheddar
Kolejny przepis dla Was 😉 z pomidorami. Tym razem na talerzach zagościła salsa pomidorowa z makaronem i serem Cheddar- pyszne danie !!!
Składniki na 4 porcje:
przecier pomidorowy włoski – 0,3 l
łodyga selera naciowego
mała marchewka
3 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
szczypta soli, pieprzu , cukru trzcinowego
1/3 szkalnki mleka bez laktozy
zioła typu bazylia, oregano
szklanka makaronu 4-jajecznego z pszenicy durum , produkt na sucho ( ilość na całą porcję )
50g sera Cheddar
Przygotowanie: Przecier pomidorowy przelać do garnka, dodać warzywa oczyszczone , pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko gotować na wolnym ogniu , dodać olej , czosnek i przyprawy ziołowe. Następnie dodać suchy makaron i gotować ok. 10 min. Makaron powinien być al’dente. Na samym końcu dodać mleko . Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
SMACZNEGO !!!
Wartość kaloryczna i odżywcza jednej porcji
Wartość kaloryczna : ok. 250 kcal
Wartość odżywcza : B: 9,5 g / Tł . : 11g / W: 29 g / Bł: 3,6g