Włoski makaron z warzywami. Przepis

Dzisiejsza propozycja obiadu dla Was to włoski makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z dodatkiem warzyw. Przepyszny makaron z aromatycznym sosem został wzbogacony warzywami oraz sałatką z rukoli, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera pleśniowego . Mieszanka tych smaków stanowi nieziemskie połączenie.

Przepis- Składniki na 3 porcje

Sos pomidorowo- paprykowy:

Passata pomidorowa- 300 ml

Papryka, czerwona – duża sztuka ( ok. 300 g )

Seler naciowy – kilka łodyżek

Marchew- 2 sztuki

Olej rzepakowy- 2 łyżki stołowe

Przyprawy : zioła, sól, pieprz, natka pietruszki – świeża / suszona

Dodatki na porcję:

Makaron włoski – 80 g / porcje

Sałatka: rukola- 3 garści / 3 pokrojone suszone pomidory odsączone z oleju/ pestki dyni- łyżeczka/ ser pleśniowy Lazur błękitny- grubszy plaster ( ok. 30 g )

Sposób przygotowania: Warzywa umyć. Paprykę oczyścić pokroić w kosteczkę, marchew pokroić w bardzo małe słupki, seler w kostkę. Przelać do garnka passatę pomidorową i dodać pokrojone warzywa. Całość dusić do miękkości warzyw, następnie dodać olej i przyprawy. W tzw. między czasie ugotować makaron al’dente i zrobić sałatkę z rukoli, suszonych pomidorów w oleju, pestek dyni i sera pleśniowego. Gotowy makaron przełożyć na talerz dodać sos z warzywami i sałatkę. Całość oprószyć natką pietruszki. Mamy nadzieję, że nasz prosty przepis przypadnie Wam do gustu! 🙂

Wartość kaloryczna 560 kcal

Wartość odżywcza : Białko : 26 g / tłuszcze : 19 g / węglowodany : 74 g