Ziołowy filet z kurczaka

U nas ponownie magia kolorów na talerzach!

Tym razem czosnkowo- ziołowy filet drobiowy w towarzystwie kolorowych warzyw i mozzarelli z dodatkiem ryżu basmati.

Przedstawiamy Wam przepis na ziołowy filet z kurczaka

Składniki na dwie porcje obiadowe:

Filet z piersi z kurczaka – 200g (na dwie porcje obiadowe)

Olej rzepakowy- 2 łyżki (20 ml)

Czosnek – 2 ząbki (10 g)

Mix przypraw: kurkuma/ papryka, mielona / bazylia suszona/ rozmaryn suszony/ koper suszony/ pieprz ziołowy/ sól czosnkowa lub ziołowa- z każdego rodzaju szczypta

Dodatki : Ogórek – 2/3 sztuki ( 100 g) / Papryka czerwona – 2/3 sztuki ( 150 g) / Pomidorki koktajlowe/ truskawkowe na gałązce – 10 sztuk ( 200 g) / Ser mozzarella – 2/3 sztuki ( ok. 80 g)

Ryż basmati- 100g woreczek ( 1 porcja + ½ woreczka )

Sposób przygotowania: Filet oczyścić, delikatnie rozbić. Mix przypraw połączyć z olejem. Następnie natrzeć mięso i podsmażyć delikatnie na patelni. Po czym dodać wodę i poddusić kilka minut. Po odparowaniu wody, zarumienić filet według uznania. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Mozzarellę pokroić w plastry. Następnie wszystko przełożyć na talerz, całość oprószyć koperkiem. Mamy nadzieję, że nasz przepis na ziołowy filet z kurczaka przypadnie Wam do gustu!

SMACZNEGO!

Wartość kaloryczna jednej porcji : 550 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 38g / Tłuszcze: 21g / Węglowodany:56g