Zupa meksykańska.

U nas zawitały smaki meksykańskie. Połączenie aromatycznych przypraw z nutą ostrości, stanowi w zupie najważniejszy element. Szybka w przygotowaniu zupa meksykańska może uraczyć podniebienie niejednej osobie.

Zupa meksykańska. Nasz przepis

Składniki na 4 porcje:

Filet z kurczaka- 300 g

Wołowina, chuda – 200 g

Papryka czerwona – 2 średnie sztuki

Marchew- 2 sztuki

Kukurydza, konserwowa- ½ puszki ( ok. 200 g)

Papryczka chilli- mały kawałek

Passata pomidorowa, butelka – 500 ml ( cała butelka)

Cebula- mała sztuka

Czosnek, ząbki – 3 sztuki

Olej rzepakowy- 3 łyżki stołowe

Przyprawy: mielona papryka słodka/ ostra, pieprz kolorowy , sól .

Dodatek: 2 grzanki z pieczywa pełnoziarnistego/ bezglutenowego.

Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka i wołowinę pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oleju z dodatkiem cebulki pokrojonej w kostkę i z czosnkiem. Następnie dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w paski, papryczkę chilli i startą marchewkę ( marchew zetrzeć na grubych oczkach) . Gotować wszystko przez kilkanaście minut, po czym dodać puszkę kukurydzy. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i przyprawy według uznania. Całość podgotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podawać ze świeżym koperkiem lub natką pietruszki z dodatkiem grzanek.

SMACZNEGO !

Wartość energetyczna obliczona na porcję: 500 kcal

Wartość odżywcza: Białko: 35 g / Tłuszcze: 17 g / Węglowodany: 55 g